Hoe werkt de website?


Hoe werkt het?

Stap 1. Kiezen van een leefdomein

In het gedeelte voor de leerdoelenselectie (achter de knop ‘Ik leer Nederlands’), selecteer je eerst het land waar je woont om bij de Vlaamse dan wel Nederlandse versie te komen. Daarna verschijnen 10 leerdomeinen waaruit je kan kiezen. Binnen elk leerdomein vind je links op het scherm een menu van het domein. Dit menu bevat verschillende onderdelen van het domein. Zo vind je in het submenu van het domein ‘Winkels’ de onderdelen ‘Naar de winkel’, ‘Online winkelen’ en ‘Verkopen’.

Het is mogelijk om leerdoelen uit verschillende leerdomeinen te selecteren. Zie ook Stap 3.

Stap 2. Selectie van doelen binnen een leefdomein

  • Selecteer een doel door erop te klikken. Er verschijnt dan een vinkje in het vakje voor het doel. Het doel wordt, zoals bij een webshop, opgeslagen.
  • Na het eerste doel verschijnt erboven in het scherm een groene balk waarin je kunt zien hoeveel doelen er al zijn geselecteerd.
  • Selecteer zoveel doelen uit het domein als je wilt.
  • Als je klaar bent, klik je op de knop ‘Volgende’. Er verschijnt dan een overzichtspagina met de geselecteerde doelen.
  • Heb je een doel dat niet tussen de NT2-leerdoelen staat? Voeg dan op deze overzichtspagina een eigen leerdoel toe.
  • Klik op de knop ‘Volgende’. Daar verschijnt een overzichtspagina van alle tot dan toe geselecteerde leerdoelen. Je kunt ervoor kiezen om de volgorde van de doelen aan te passen. Dat kan handig zijn als je doelen wil ordenen, bijvoorbeeld op hoe belangrijk je ze vindt, op moeilijkheidsgraad of op volgorde van behandelen. Je kunt de volgorde van de doelen veranderen door ze met de muis naar boven of beneden te slepen.
  • Wil je leerdoelen toevoegen uit andere domeinen? Klik dan op de knop ‘Volgende’ en daarna op de knop met het plusteken: ‘Klik hier als je meer doelen wil kiezen’. Herhaal dit tot je alle doelen hebt geselecteerd die je wil. Er is geen (technische) limiet aan het aantal te selecteren leerdoelen.
  • Ben je klaar met het selecteren van doelen? Klik dan op de knop ‘Volgende’ en daarna op de knop met het vinkje: ‘Klik hier als je klaar bent met kiezen’.

Stap 3. Reflecteren op geselecteerde doelen

Als je klaar bent, verschijnt er een pop-up waar je je naam kunt invullen. Klik op de knop ‘OK’ als je je naam hebt ingevuld (zie ook Stap 4. Doelen bewaren). Selecteert een leerder zelf geformuleerde leerdoelen? Dan vult de leerder zijn eigen naam in. Selecteer je als begeleider leerdoelen voor je groep? Vul dan bijvoorbeeld de naam van de groep in. Klik op de knop ‘OK’ als je een naam hebt ingevuld.

Er verschijnt dan een gepersonaliseerde webpagina met de opgegeven naam en de geselecteerde leerdoelen.

Achter elk leerdoel staan vijf lege sterren. Individuele leerders kunnen met het aanvinken van de sterren aangeven hoe goed zij zelf vinden dat ze het leerdoel reeds beheersen. Een begeleider kan besluiten om de sterren leeg te laten, de doelenlijst te printen en de sterren in de groep of in gesprek met een cursist te laten inkleuren, bijvoorbeeld steeds als er een stap wordt gezet in de richting van het leerdoel.

Stap 4. Doelen bewaren

Bovenaan het gepersonaliseerde leerdoelenoverzicht zie je nu twee mogelijkheden om de doelen te bewaren:

  1. Online in de browser: Wil je de pagina opslaan in je browser? Sla deze pagina dan op in jouw bladwijzers. De selectie aan doelen wordt dan onthouden en je kunt er later weer naar terug. De gebruiker heeft geen account nodig hiervoor. Als je de bladwijzer van de computer verwijdert, dan wordt de doelenselectie ook vergeten. Als leerders zelf via hun computer hun leerdoelen selecteren, hebben ze dus ook zelf toegang tot hun eigen selectie (maar de begeleider niet!). Je kunt zo ook steeds naar de website teruggaan om bijvoorbeeld je selectie aan te passen, bijvoorbeeld om een extra ster aan te klikken bij een gezette stap of om een behaald doel van de lijst te verwijderen.
  2. Digitaal als pdf: Klik op de knop ‘Download (pdf)’ om van de lijst een pdf-document te maken, dat je kunt opslaan en/of meteen printen. In een geprinte versie kunnen leerders de sterren inkleuren en dat bijvoorbeeld bij het begin en na een tijd opnieuw doen: hoe goed beheersen ze dit leerdoel nu?

Webapplicatie door ESKIDOOS.be